Vår dirigent

Från och med januari 2023 Pär Fridberg dirigent för Nyköpings Kammarkör.

Jag har avlagt kyrkomusikerexamen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm samt dirigentexamen för professor Eric Ericson och Kjell Ingebretsen.

Sedan höstterminen 1992 är jag körledare i Hedvig Eleonora kyrka, Stockholm, där jag bl.a. leder Hedvig Eleonora kammarkör. Under min tid som kyrkomusiker har jag skaffat mig en bred repertoar, både vad gäller a capellamusik som oratorier, och har årligen gjort ett flertal stora kör- och orkesterproduktioner tillsammans med Kungliga Hovkapellet och andra ensembler.

Sedan november 2011, i samband med att jag dirigerade Verdis requiem, har jag samarbetat med Stockholm sinfonietta och tillsammans gjort verk av, förutom ovanstående, Brahms requiem, Bachs Johannespassion och h-mollmässa, Stravinskys Psalmsymfoni mm. Under en 10-årsperiod (1998-2008) var jag kormästare i Göteborgs konserthus där jag vid flertalet tillfällen dirigerade Göteborgs symfoniker och Bohus Big Band. Fick förmånen att arbeta med många namnkunniga orkesterdirigenter som Neeme Järvi, Peter Eötvös, Gustavo Dudamel m.fl.

Vid sidan av min anställning i Hedvig Eleonora församling frilansar jag som kördirigent med olika körer och har under åren arbetat med körer såsom Radiokören och Eric Ericsons kammarkör. Under perioden 1999-2004 lektor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan, Stockholm. När jag inte arbetar med körer sysslar jag med foto- och videoproduktioner. I första hand filmar och ljudinspelar jag klassiska solister och ensembler och är väl förtrogen med ljudinspelningar av fr.a. körer men också orkestermusik, kammarmusik, sångare och instrumentalister.

Jag har en aktiv Youtubekanal med klassisk musik och har ca 2300 följare. Hemsida: www.fridberg.info och är även verksam som porträttfotograf.

Lämna ett svar